Leskist edcuatie

Leskist edcuatie

EDUCATIE

In veel groepen 7 en 8 van het basisonderwijs wordt in de geschiedenislessen aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog.  Stichting Herinneringsstenen Delft is van mening dat wanneer je de verhalen koppelt aan de leefomgeving van het kind de informatie beter zal beklijven.

Door het verbinden van geschiedenis aan erfgoededucatie zullen kinderen zich meer identificeren met het onderwerp. Hierdoor worden de verhalen persoonlijker en zullen leerlingen zich nog meer kunnen inleven waardoor ze de verhalen beter begrijpen. Stichting Herinneringsstenen Delft heeft daarom een lessenserie ontwikkeld waarmee de leerkracht zelfstandig in de klas aan het werk kan.

Centraal in de lessen staan de verhalen van de Joodse kinderen en hun families die vanuit hun huizen in Delft weggevoerd zijn.

Naast de lesbrief “Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog met Joodse kinderen in Delft?”, een handleiding voor de leerkracht en een korte film is er een leskoffer beschikbaar met diverse materialen die ondersteunend zijn aan de lessen. In deze koffer zit onder andere een struikelsteen, foto’s, oude brieven en materialen uit de Tweede Wereldoorlog.

Film: het verhaal van mevrouw Irene Linssen-Jeidels 

Foto: Starsound Productions

Foto: Starsound Productions

De lessenserie begint met een korte film die het verhaal van mevrouw Irene Linssen-Jeidels vertelt. Irene is geboren op 25 december 1928, had een Joodse vader en is veel familieleden en vriendinnetjes verloren.

In de film deelt Irene Linssen-Jeidels haar levendige herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog als 11 jarig meisje en vertelt ze over haar buurmeisjes Emmy van Hoorn en Karin Selowsky en over haar oma en oudtante. Ze werden allemaal in maart 1943 vanuit Delft gedeporteerd naar Westerbork en enkele dagen later vermoord.

Aanmelden lessen basisscholen

Wilt u ook les geven over de Tweede Wereldoorlog en de Joodse slachtoffers uit Delft? Met de leskoffer en lesbrieven van Stichting Herinneringsstenen Delft kunt u zelf in de klas met uw leerlingen aan de slag. Leerkrachten die geïnteresseerd zijn in een gratis lespakket kunnen het onderstaande contactformulier invullen

    Link naar de film van mevrouw Irene Linssen-Jeidels