Gunter Demnig

Gunter Demnig

Het verhaal van Demnig 

‘Stolpersteine’ (letter vertaald struikelstenen) is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (Berlijn 1947). Demnig startte het project in 1996 om de herinnering aan de slachtoffers levend te houden. Inmiddels liggen de stenen in 25 verschillende landen door heel Europa.

Ook in Delft worden er steeds meer steentjes geplaatst. Een Stolperstein is gemaakt van beton met daarop een messing plaatje. Op het plaatje staan de naam, geboorte- en overlijdensdatum van een slachtoffer. De door hem onder de aandacht gebrachte slachtoffers zijn Joodse mensen, Roma en Sinti, politiek vervolgden, Jehovah’s Getuigen en homoseksuelen. Samen met zijn Duitse team heeft Demnig sindsdien duizenden Stolpersteine gemaakt en (zelf) gelegd. Door de struikelstenen krijgen alle slachtoffers een eigen monumentje. De steentjes moeten de aandacht van voorbijgangers trekken waardoor ze de mensen die zijn weggevoerd blijven herinneren.

In de beginjaren werden de stenen enkel geproduceerd in een werkplaats in Duitsland door Gunter Demnig en zijn team. Door de grote vraag naar struikelstenen vanuit Nederland is er een kleine werkplaats in Amsterdam in de tuin van het Goethe-Institut bijgekomen. De stenen worden door één man gemaakt die de hele dag met dit proces bezig is. Met de hand slaat hij de letters één voor één in het messing plaatje.

Eerste struikelsteen in Delft (Rotterdamseweg)

Eerste struikelsteen in Delft (Rotterdamseweg) Foto: Esdor van Elten