De Stichting Herinneringsstenen Delft is in 2018 opgericht om de herinnering en nagedachtenis levend te houden aan Joodse stadsgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd of omgekomen. Gewone mensen, die werkten, zorgden, hun leven leefden en op hun eigen wijzen bijdroegen aan de levendige gemeenschap Delft. Behalve een overzicht van namen in de Synagoge aan de Koornmarkt had onze stad tot nog toe geen ‘levende herinnering’ aan deze 142 stadgenoten. De Stichting Herinneringsstenen Delft wil hier verandering in brengen.
Struikelstenen en historisch onderzoek
Om de herinnering levend te houden wil de Stichting Herinneringsstenen Delft struikelstenen leggen (en onderhouden) voor ieder van de 142 Joodse stadsgenoten. Hiervoor is veel historisch onderzoek noodzakelijk, om de geschiedenis van de slachtoffers te documenteren en hun verhaal te kunnen vertellen. Praktisch gezien betekent dit het zo zorgvuldig en volledig mogelijk in kaart brengen van namen, geboortedata, locaties waar iemand is opgepakt of is omgekomen, en nabestaanden.
Bewustwording en voorlichting
Naast het in standhouden van de nagedachtenis is ook ‘bewustwording’ een belangrijk doel van de Stichting Herinneringsstenen Delft. Om zo te helpen voorkomen dat deze geschiedenis zich zal herhalen. Het verstrekken van (historische) informatie, het geven van voorlichting – op scholen, via evenementen en activiteiten – en het zoeken van publiciteit is daarom een belangrijke nevenactiviteit. Hierbij wordt nauw samengewerkt met andere personen of organisaties die hetzelfde willen realiseren.
Fondsenwerving
Een belangrijk onderdeel van de activiteiten van de Stichting is de fondsenwerving. De Stichting Herinneringsstenen Delft heeft geen winstoogmerk. De verkregen financiële middelen worden gebruikt om het primaire doel te verwezenlijken: het levend houden van de herinnering aan onze Joodse stadsgenoten met struikelstenen, het vertellen van hun verhalen en het geven van voorlichting.
Om de benodigde financiële ruimte te verkrijgen zal de Stichting onder andere
subsidies en fondsen aanvragen;
stichtingen, bedrijven en organisaties aanschrijven;
(particuliere) sponsors zoeken voor de struikelstenen;
voorlichting geven over erfstelling, legaat, schenking of gift;
activiteiten organiseren of aan bestaande activiteiten deelnemen.
De Stichting heeft de status van een culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling – RSIN 859381377). Dit geeft particulieren de mogelijkheid bij hun donaties gebruik te maken van fiscale voordelen.
Bestuur en werkgroepen
Om de verschillende activiteiten doeltreffend te realiseren zijn de taken verdeeld over enkele werkgroepen, te weten: Publiciteit, Evenementen, Educatie, Onderzoek, Fondswerving, Uitvoering. Deze werkgroepen vallen onder het bestuur van de Stichting dat bestaat uit de (onbezoldigde) leden:
Adrie Dumaij (voorzitter).
Jan Paul Peters (secretaris).
Co Rodenburg-de Ronde (penningmeester).
Bert Brouwer (bestuurslid).
Willem Jan Pijnacker Hordijk (bestuurslid).
Hans Wesselius (boekhouder).
Waar mogelijk onderhoudt het bestuur contacten en relaties met organisaties die in andere regio’s of op andere wijzen hetzelfde doel beogen, en met de organisatie stolpersteine.eu.
Comité van Aanbeveling bij oprichting
De Stichting Herinneringsstenen Delft wordt gesteund door een breed samengesteld Comité van Aanbeveling, waarin de Delftse gemeenschap evenwichtig is vertegenwoordigd:
Marja van Bijsterveldt (burgemeester Delft).
Joëlle de Gooijer-Medema (fractievoorzitter CU Delft).
Rob van Woudenberg (fractievoorzitter CDA Delft).
Aletta Hekker (oud-wethouder Delft).
Ronald Waterman (Holocaust-overlevende).
Tim van der Hagen (rector magnificus TU Delft).
Robert de Nie (president Delfts Studenten Corps 2018).